GÜCÜNÜ DİJİTALDEN, İLHAMINI SANATTAN ALAN: NFT

ATLAS SPACE BLOG
3 min readAug 29, 2022

NFT, açılımı ile ‘non-fungible token’, yazılımsal temeli ile aslında daha önce de okuyucuların Atlas Space Blog yazılarında incelediği üzere Coin ve Token teknolojisine oldukça benzemektedir. Tüm alım ve satımlar tıpkı kripto dövizlerde olduğu gibi Blockchain teknolojisi üzerinden yürütülür ve kayıt edilir. Ancak NFT ürünlerini bu benzerliğe rağmen coin ve tokenlardan bambaşka bir konsepte sahip olmasının önemli bir sebebi var: ‘Benzersizlik’ ya da adından da anlaşılabileceği üzere: ‘Değişmezlik.’

Konunun mantığını kavramak adına tarihine kısaca göz atmak faydalı olacaktır. 2017 yılında Crypto Punk’s adlı bir grup tarihin ilk değiştirilemez, dönüştürülemez ve çoğaltılamaz tokenini çıkardığını duyurdu. Elbette ilk aşamada tamamen değişim, üretim ve satın alım üzerinden büyüyüp gelişen coin ve token sektöründe bu adım yatırımcılara ve konunun uzmanlarına oldukça mantıksız görünmüştü. Ancak Crypto Punks ekibinin aklında aslında var olan bir teknolojinin ürün gamına yeni bir eleman eklemek değil yepyeni bir fikir ile piyasayı etkilemek vardı. Bu fikir dijital teknolojilerdeki ‘Öznellik’ ve ‘Bireysellik’ fikrini ön plana çıkarmak, dijital zanaatlerin içerisindeki sanatı ortaya dökmekti.

İLK TWEET NFT OLARAK SATILDI!

Sektörün ilk projesiyle bu ana fikir ve motto toplum tarafından tam olarak anlaşılıp absorbe edilmese de yine 2017 yılında piyasaya sürülen Pixel Sanat koleksiyonları konunun basit ve formüle bir döviz piyasasından öte nitelikli ve öznel üreticiliğin maddi karşılıklarıyla alakalı olduğu anlaşıldı. Pixel Sanat projesi o yıl için küçük çaplı bir yankı uyandırsa da NFT sektörü o dönem için kısa bir duraklama dönemine giriş yaptı. Ta ki 2020 yılına dek…

Beeple mahlaslı grafik tasarımcı Mike Winkelmann, yıllar içerisindeki çalışmalarını birleştirerek oluşturduğu NFT’yi 69 Milyon $ karşılığında adı bilinmeyen bir kişiye sattı. Bu hamle NFT piyasasını tekrardan hareketlendirdi ve şahlanmasını sağladı.

DÜNYANIN İLK NFT SAATİ 100.000$’LIK ALICI BULDU

İlk aşamada yalnızca dijital eserlerin sanal ortamda tescillenmesi yoluyla yayılan NFT ürünleri daha sonrasında yalnızca sanat eserleri ile sınırlı kalmadı. Spor dünyası. müzik dünyası ve koleksiyonerler belli başlı basit tasarımlar ile tasarımın kendisine değil içerdiği sosyal anlama yönelik NFT projeleri üretmeye başladılar Örneğin üstünde yalnızca ünlü NBA Süperstarı LeBron James’in fotoğrafının bulunduğu NBA League lisanslı bir koleksiyon kartı 208.000 Dolara alıcı buldu.

Yalnızca sembolik içeriklerle sınırlanmayan NFT dünyası 2021 yılı sonrasında satın alınan tokenlerin koleksiyondan fazlası haline gelmesi için de fikirler üretmekten geri kalmadı. Örneğin ünlü bir restorantlar zincirinin ürünlerini NFT olarak satın alan müşterilerine ekstra indirim vaat etmesi ya da özerk bir NFT koleksiyonu çıkartan bir futbol takımının, NFT alıcılarına fiziksel marketlerindeki ürünlerde hediyeler göndermesi gibi. Öte yandan elbetteki bir ekonomi zinciri içerisinde doğup büyüyen bu sektörün finansal açıdan gelişmesi de kaçınılmazdı. Her geçen gün çeşitlenen Metaverse projelerinin içerisindeki arsalar, kıyafetler gibi bir çok varlık da birer NFT olarak sunulmaya ve satılmaya devam ediyor.

PAK DESIGN’IN PROJESİ ‘THE MERGE’ 91.8 MİLYON DOLARA SATILARAK REKOR KIRDI

2021 YILI İLK ÇEYREĞİNDE NFT SEKTÖRÜNDE 200 MİLYON DOLARDAN FAZLA PARA HARCANDI

Bu kadar cezbedici ve ekonomik olarak majör seviyede kazanımların olduğu bir sektöre dair en çok merak edilen sorulardan birisi de bu ürünlere nerelerden, nasıl ulaşabileceği. Şuan dünyada OpenSea. Rarible, SuperRare gibi işlem hacmi ve güvenirlik açısından alanında lider NFT Marketleri bulunuyor. Buna karşın teknolojik gelişmelerin tam ortasında yükselen bu sektörün alışveriş alışkanlıkları da elbette teknolojik gelişmeler ile paralel bir şekilde ilerliyor.

CS:GO OYUNUNDAKİ 61.000 DOLAR DEĞERİNDEKİ KAPLAMA İSTEK ÜZERİNE TEKRAR ÜRETİLECEK

SANATIN TEKNOLOJİYE BULUŞTUĞU NOKTA: ATLAS SPACE GALERİ

Fiziksel hayatın optimum derecede kolaylaştırılması amacıyla yola çıkan Metaverse evrenlerinde NFT alışverişi için de inovatif fikirler geliştiriliyor. Atlas Space dünyası da bu gelişmelerin bir parçası olarak evreninde pek çok sanat galerisine yer veriyor. Bu sanat galerilerinde kullanıcılar, dünyanın en ünlü NFT projelerini her yönüyle inceleyebilecek ve doğrudan satın alma ekranlarına yönlendirilebilecekler. Atlas Space Evreninin NFT sektörü ile entegrasyonu bununla da sınırlı kalmayıp evren içerisindeki pek çok farklı noktada kullanıcılarına koleksiyon niteliği taşıyan ya da Atlas Space Evrenine dahil olan şirketlerin kullanıcılara sunduğu fiziksel fayda sağlayan NFT ürünlerine ulaşabilecekler.

Önceki yazımızda Metaverse dünyalarının kullanıcılara vaatleri ve Online Alışveriş sektöründe Metaverse konusunun yerini incelemiştik. Önümüzdeki haftalarda da ‘Eğitimde Dijitalleşmenin Önemi’ ve ‘Meta Evrenlerde Ofis Yaşamı’ gibi konular işlenecektir. Tüm bu yazıları kaçırmamak adına Atlas Now Blog sayfasına abone olmayı unutmayın. Tüm sorularınız ve görüşleriniz için bizimle aşağıda bulabileceğiniz sosyal medya hesaplarımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Atlas.space

Daha Fazlası İçin…

Instagram

Twitter

Linkedin

--

--