EĞİTİMDE SINIRLAR ORTADAN KALKIYOR!

ATLAS SPACE BLOG
3 min readSep 9, 2022

Takvimde yaklaşık 2 yıl öncesine gidin. Dünyada ciddi bir kriz ortamı hakim. Covid 19 virüsü toplumun yaşam alışkanlıklarını tamamıyla değiştiriyor. Sosyal alanlardan başlanarak kalabalık oluşturma potansiyeli olan her ortam sırasıyla kapatılıyor. Sürecin uzamasıyla toplumlar bu yeni olağanüstü hale adapte olmak zorunda kalıyor ve daha öncesinde de var olsa da efektif bir şekilde kullanılmayan online çalışma süreçleri, online akademiler hayatımıza dahil oluyor. Ancak bu adaptasyon süreci tahmin edildiği üzere oldukça problemli ve sancılı bir şekilde ilerliyor ve özellikle online eğitimler gerek kullanılan programların yetersiz gerekse doğru teknolojik altyapı sağlanamadığı için faydalı olmaktansa hem eğitmenlere hem de eğitim alanlara zorlu zamanlar yaşatıyor. Peki aslında doğru bir şekilde uygulanırsa zaman, mekan ve maddi açıdan ciddi avantajlar sağlama potansiyeli olan online eğitim projeleri nasıl geliştirilebilir? Ya da aslında çoktan gelişmeye başladı mı?

EĞİTİM DEVRİMİ BAŞLADI

Bilmece sanıldığından çok daha basit. Eğitim ve öğretim sürecinin temelinde aktarılan içerik deneyim ve birikimdir. Öyleyse kullanıcılarına fiziksel ve coğrafi sınırların ötesinde yeni bir dünya ve eşsiz deneyimler vaat eden sanal veya artırılmış gerçeklik teknolojileri ve bu teknolojilerin ortak bir noktada buluşturulup merkeziyetçi bir hal alması ile hayatımıza dahil olan Metaverse teknolojisi eğitim süreçlerine de pek çok olanak ve fırsat sağlayabilecek olması da oldukça öngörülebilir bir durum.

PEKİ BU BAHSEDİLEN OLANAKLAR VE FIRSATLAR TAM OLARAK NEDİR?

Pandemi döneminde öğrencilerin en çok şikayet ettiği durumlardan biri şüphesiz ki yalnızca bilgisayar karşısında sosyallik imkanlarına sahip olunması ve aynı konuyu öğrenmek için çaba sarf eden diğer öğrenciler ile kolektif çalışamama durumuydu. Yüksek öğretim ve üniversite öğrencilerinin bile oldukça şikayetçi olduğu bu konunun negatif etkileri, okula yeni başlamış gelişim çağının daha henüz başında olan öğrencilere ise çok daha kritik olmuştu. Meta evrenlerde gelişen eğitim projelerinin en büyük avantajı kullanıcılarına sosyalleşmek için küçük bir bilgisayar ekranından çok daha kapsamlı bir ortam yaratabilmesi ve dünyanın farklı bölgelerindeki eğitmenleri, öğrencileri aynı alan içerisinde buluşabilme imkanı vermesi. Üstelik bu kullanıcılar evrendeki özelleştirilmiş alanlarda birlikte çalışma imkanı da bulabiliyorlar.

TARİHİ, TARİHİN İÇİNDEN ANLATMAK!

Meta evrenlerde kurulan akademi merkezlerinin bir diğer avantajı da öğrencilerin artırılmış gerçeklik teknolojisi ile entegre olarak çok daha ‘gerçek’ ve ‘canlı’ bir eğitim programı ile kendilerini geliştirebilmesi. Bu duruma örnek vermek gerekirse eski adıyla Facebook yeni adı ile ‘Meta’ olarak bilinen teknoloji şirketinin konu ile ilgili videosundan faydalanılabilir. Videoda astrofizik ile ilgili bir ödev hazırlaması gereken öğrenci, bir meta evren içerisinde kendisini gezegenlerin etrafında dolaşıp onları izlerken bulabiliyor. Dahası başka bir öğrenci farklı bir meta evren içerisinde dolaşırken kendini 2000 yıl öncesinin Roma kentinde buluyor ve tarih ödevinde kağıda geçireceği bilgileri canlı olarak deneyimleme şansı buluyor. Daha yüzlerce örneği verilebilecek artırılmış gerçeklik deneyimlerinin konulara dair bilgileri kağıtlardan ya da basit sunumlardan öğrenmekten çok daha keyifli ve efektif olacağı konusunda hem öğrenciler hem de eğitmenler hemfikir.

E-KAMPÜSE HOŞ GELDİNİZ

Elbette eğitim yalnızca öğretimden ibaret değildir. Öğrencinin sosyalleşme süreci de öğretimin önemli parçalarından biridir. Meta evrenler içerisinde kurulan akademi merkezlerinin bir diğer avantajı da bu noktada ön plana çıkıyor. Kullanıcılarına önemli oranda zaman ve maddiyat tasarrufu sunan projeler bu arta kalan zamanlarda da öğrencilerin birlikte keyifli bir şekilde zaman geçirebileceği mekan ve etkinlik alanlarını da bu akademi merkezlerinde bulunabilmesi. Tıpkı gerçek bir üniversite kampüsü gibi.

ATLAS SPACE X SABANCIDx

Bu noktadan yola çıkarak fiziksel akademi yaşamının en önemli faktörlerinden biri olan kampüs yaşamının da dijital ikizinin oluşturulduğunu belirtmekte fayda var. Sabancı Üniversitesi de dünyada bu konuda adım atan ilk kurumlardan biri. Atlas Space meta evreninde oluşturulan Sabancı Üniversitesi kampüsü pek çok farklı amaç için kullanılmaya başlandı. Artık Sabancı Üniversitesinin öğrenci adayları tek tık ile Atlas Space evreninde bulunan kampüse giriş yapıp üniversiteyi diledikleri gibi keşfedebilirler. Dahası Atlas Space evreni içerisindeki Sabancı Üniversitesi kampüsünde fiziksel kampüse ek olarak farklı deneyim alanları da bulunmakta ve öğrencileri teknolojinin eşsiz imkanlarıyla buluşturuyor.

Ayrıca Atlas Space'in 'Learning Hub' olarak adlandırılan özel bir eğitim alanı da bulunmaktadır. Hem şirketler hem de akademik kurumlar için özelleştirilebilir sınıflara hizmet veren bu alan farklı büyüklükteki bu sınıflarda eğitmen ve öğrenciler, görsel veya işitsel deneyim aktarımı gibi farklı eğitim yöntemlerini kullanma şansına sahip.

Önceki yazımızda Metaverse dünyalarının kullanıcılara vaatleri ve Online Alışveriş sektöründe Metaverse konusunun yerini incelemiştik. Önümüzdeki haftalarda da ‘Meta Evrenlerde Ofis Yaşamı’ ve ‘Metaverse’de Sınırsız Eğlence’ gibi konular işlenecektir. Tüm bu yazıları kaçırmamak adına Atlas Now Blog sayfasına abone olmayı unutmayın. Tüm sorularınız ve görüşleriniz için bizimle aşağıda bulabileceğiniz sosyal medya hesaplarımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Atlas.space

Daha Fazlası İçin…

Instagram

Twitter

Linkedin

--

--