EVDEN OFİSE, YALNIZCA 1 SANİYEDE!
Dünya milenyum dönemine girdiğinde fütüristler ve gelecek bilimiyle ilgilenen uzmanlar, bu yeni bin yılda Dünya’nın küçüleceğini söylemişlerdi. İlk başta garip bir ifade gibi duran bu beyan üstüne konuşulduğunda aslında küreselleşmenin kastedildiği farkedilir. Fikirlerin, ürünlerin ve dünya görüşlerinin alışverişi ve tüm dünya toplumlarının ortak bir paydada toplanması ile ifade edilen küreselleşme, profesyonel iş dünyasını da elbette etkiliyor ve bu sürecin ilerlemesinde teknolojinin oldukça büyük bir etkisi var. Ancak WEB 3.0 devrimi ile hayatımıza dahil olan Metaverse teknolojisi bu etkiyi çok ciddi seviyelerde arttırıyor. Peki bu etkiler nasıl başladı?
ONLİNE ÇALIŞMA DOSYASI AÇILSIN: AVANTAJLAR VE DEZAVANTAJLAR
Aslında bu süreci besleyen iki farklı evre olduğu kabul edilmeli. İlk olarak özellikle medya şirketlerinin ve teknoloji şirketlerinin benimsediği güncel prensipler dolayısıyla artık şirketlerin tüm çalışanlarının ortak bir fiziksel çatı altında toplanma trendi son buluyor. Dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan çalışanlar, işlerini bilgisayarları ile yapıyor ve online platformlar sayesinde işlerini birleştiriyor ya da üzerine konuşabiliyorlar. Bu yeni çalışma düzeni elbette pek çok avantaj sebebiyle tercih ediliyor. Bu avantajlara örnek vermek gerekirse ilk olarak maddi avantajlardan söz edilebilir. Şirketler çalışanlarını ortak bir fiziksel alanda buluşturma zorunluluğunda olmadığı için iş merkezlerine verilmek zorunda kalınan kira masrafından kurtuluyorlar. Öte yandan bu iş merkezlerindeki koşullar nedeniyle ortaya çıkan elektrik, yemek gibi giderler de online çalışma prensipleri ile engellenebiliyor. Öte yandan çalışanlar için de oldukça avantajlı olan bu prensip, çalışanları hem ciddi bir konfor hem de vakit kazancı sunuyor. Ancak madalyonun diğer tarafı nedeniyle de her şirket çalışma süreçlerini bu prensip ile işletmeyi tercih etmiyor. Dezavantajların en başında çalışanların ortak bir alanda buluşmamaları ya da buluşamamaları nedeniyle iş için gösterilen özenin ve disiplinin gözetlenme şansının olmaması ve çalışanların arasında bir sinerjinin oluşmaması problemi yer alıyor. Bu dezavantajların, avantajlardan daha ön plana çıkması online çalışma prensibinin yayılmasına da engel oluyordu. Ta ki 2019 yılı pandemi sürecine dek.
ONLİNE’A PANDEMİ İLE GEÇİŞ YAPILDI, PEKİ GERİ DÖNÜLECEK Mİ?
Covid 19 virüsünün bir pandemiye dönüşmesi ile birlikte iş dünyası da oldukça zarar gördü. Üretim ve satış süreçleri yavaşladı ya da tamamen durdu. Bu zarardan en az etkilenen firmalar pandemi sürecinden önce de iş süreçlerini online prensipler ile sürdüren firmalar oldu ve hatta daha önce az önce bahsettiğimiz dezavantajlardan dolayı bu prensibi tercih etmeyen firmalar da bu zorunluluk durumu nedeniyle bu prensibe geçiş yaptı. Tüm olumsuzlukların yanı sıra bu durum şirketlerin aslında online platformlarda çalışma durumunun ne kadar avantajlı olabildiğini de fark etmelerine, bu fikre alışabilmelerine yardımcı oldu.
Elbette alışma ve kabullenme beraberinde yeni fikirleri getirdi. Profesyonel hayatın ve akademik hayatın online platformlara taşınabilmesi tüm dünyada binlerce çalışanı olan şirketlerin çalışanlarına sundukları brief ve eğitimleri de online platformlara taşınabileceğini gösterdi. Zoom, Discord, Microsoft TEAMS gibi dijital toplantı uygulamaları bu süreçte herkesin bilgisayarlarında, mobil cihazlarında bulunan bir cihaz haline geldi. Hatta uygulamalar şirketlere yönelik paketler ve projeler üreterek bu adaptasyona yönelik ne denli istekli ve cesaretlendirici olduklarını gösterdi. Ancak bu adaptasyon sürecinde bir nokta vardı ki hem uygulama üreticilerinin hem de online platformları kullanan çalışan ve işverenlerin ortak şikayeti oluyordu. Bu nokta, toplantı esnasında her bir katılımcının yalnızca ufak bir noktadan ibaret olması. Bu durum hem katılımcıların kendilerini ve fikirlerini karşı tarafa yeterince aktaramamasına hem de başta da belirttiğimiz üzere iş sinerjisinin oluşmamasına neden oluyordu. Peki bu ana problemin bir çözümü var mı? İşte Metaverse evrenleri tam bu konuda konuya dahil oldu.
TİCARETİN VE İŞ DÜNYASININ YENİ MERKEZİ: CAPITAL
Metaverse evrenleri ve konu özelinde çalışmaları ile cazibe merkezi haline gelen Atlas Space Metaverse evreni, fiziksel hayatın problemlerine dijital ve kreatif çözümler sunma mottosu ile ortaya çıktı. Profesyonel çalışma hayatında yaşanan problemleri de bu mottosu ile değerlendiren Atlas Space Metaverse evreni kullanıcılarına ‘Capital’ bölgesini sundu. Ticaret ve profesyonel hayatın dijital merkezi olan ‘Capital’, içerisinde bulundurduğu farklı tasarım boyutlara sahip ofisleri, toplantı odaları ve konferans salonları ile kurumlara ürettikleri değerin dijital altyapılar ile beslenip nicelik ve niteliklerini arttırabilecekleri bir fırsat sunuyor. Üstelik bu alanlar kullanıcıların tercihlerine bağlı olarak kişiselleştirilebilecek ve yeniden tasarlanılabilecek alanlar. Turkcell, DenizBank, A101, Aveon gibi alanında uzman ve önder firmalar şimdiden ‘Capital’ bölgesinin imkanlarından faydalanmaya başladı. Peki bu dijital alanlar kullanıcılarına başka ne gibi imkanlar sunuyor? İşte bu noktada az önce altı çizilen soruna geri dönülebilir. Atlas Space kullanıcılarına ister Ready Player Me altyapısı ile geliştirilen ve kozmetik açıdan yüzlerce seçenek sunan kişisel avatarlar ile karakterlerini görünüşleri ile de belirtme seçeneği isterlerse de yaklaşık 120 adet kamera ile bir kaç saniyelik bir işlem ile gerçekleştirilen özel 3 Boyutlu Modelleme sistemine işlenen dijital ikizler kullanma imkanı sunuyor. Şimdiden reklamcılık sektöründe ve moda sektöründe oldukça yaygınlaşan bu dijital ikizler, kullanıcının tüm fiziksel özelliklerine gerçeğe oldukça yakın bir şekilde dijital dünyaya taşıma imkanı sunuyor. Bu çeşitli avatar seçenekleri sayesinde hem kullanıcıların ortak bir alanda toplanma duygusunu dijital bir ortamda deneyimleyebiliyor hem de fikirlerini, düşüncelerini hem görünüşleri ile hem de Atlas Space altyapısının sunduğu emoji ve fiziksel animasyon özellikleri ile daha net ve anlaşılabilir bir şekilde aktarabiliyor.
Önceki yazımızda Metaverse dünyalarının kullanıcılara vaatleri ve online akademi sektöründe meta dünyaların etkisini incelemiştik. Önümüzdeki haftalarda da ‘Meta Evrenlere Psikolojik Hazırlık’ ve ‘Meta Fuayeler’ gibi konular işlenecektir. Tüm bu yazıları kaçırmamak adına Atlas Blog sayfasına abone olmayı unutmayın. Tüm sorularınız ve görüşleriniz için bizimle aşağıda bulabileceğiniz sosyal medya hesaplarımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Atlas.space
Daha Fazlası İçin…