DİJİTALİN KEYİFLİ YÖNÜ: META EVRENLERDE EĞLENCE SEKTÖRÜ

ATLAS SPACE BLOG
4 min readSep 16, 2022

Teknolojik gelişmeler her geçen gün toplumu şaşırtmaya ve toplum alışkanlıklarını değiştirmeye devam ediyor. Profesyonel ofis hayatına etki eden yenilikler online iş kurumları ile kendini geliştirmeye, akademik dünyayı etkileyen teknolojik gelişmeler online sınıfları oluşturuyor. Her bir sektör bu gelişim ve iyileşme sürecinden kendine bir pay çıkarmaya devam ediyor. Elbette eğlence sektörü de bu konunun fraksiyonlardan biri.

Dünya tarihinde görülen bir gerçektir ki bütün büyük değişimlerin başlangıcı bir kriz anıdır. Zira kriz anları kendi çözümlerini doğurur ve bu süreçte bulunan çözümlerin efektif olup olmadığı da uzun vadede anlaşılır. Eğlence sektörünün dijitalleşmesinin bir anda hızlanması da bu şekilde gelişti.

KRİZDEN DOĞAN FIRSAT

2018 Yılında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan 2019 yılı itibariyle de tüm dünyayı saran pandemi, hayatın pek çok noktasını engellediği gibi eğlence sektörüne de ciddi anlamda zarar vermişti. Konu kendi içerisinde incelendiğinde kolayca fark edilecektir ki ulusal ya da global düzeyde herhangi bir kriz yaşandığında etkinlik seviyesi düşürülen ilk sektörlerden biridir eğlence sektörü. Pandemi sürecinde de bu şekilde olmuştur ve özellikle ilk safhalarda toplumun önemli bir çoğunluğu bu engelleri sağlık için keyfi engelleme mantığı olarak kabullenip bu duruma herhangi bir tepki göstermemişti. Bu noktada sanat ve sanatçının toplum ruh hali üzerindeki olumlu etkilerini bir kenara bıraksak dahi, eğlence sektöründe çalışan binlerce işçinin de ciddi bir ekonomik kriz haline mecbur bırakıldığı söylenebilir. Öyle ki sinemalar kapatıldığı için pek çok set emekçisi işsiz kaldı ya da uzun süreli ücretsiz izinlere çıkartıldı. Kapalı sahne şovları iptal olduğu için ışık görevlisinden ses asistanına dek pek çok çalışanın maddi bir gelir elde etmesi zorlaştı. Aynı şekilde uzun bir süre boyunca dünyanın her yerinden binlerce müzisyenin ekonomik açıdan zor zamanlar yaşadığı ve hatta bu kesimde intihar oranlarının ciddi oranda arttığı haberleri duyuruldu.

BEYAZ PERDE EVE TAŞINDI

Bu buhran döneminde eğlence sektörü fraksiyonlarından kendini ilk kurtaran kendini dünyanın dijitalleşmesine uyum sağlayarak yeni bir pencere aralayan sinema sektörü oldu. Netflix, Amazon, HBO Max gibi dev şirketlerin kurduğu online yayın platformları artık yalnızca arşivdeki içerikleri değil, en güncel filmleri ve dizileri de sitelerine taşıyor. Bu sayede insanlar evlerinden çıkmadan rahat ve güvenli bir şekilde de en güncel içeriklere konforlu bir şekilde ulaşabiliyor. Öyle ki bu fırsat pandemi sonrasında da insanların sürdürdüğü bir alışkanlık haline geldi. Aynı sinema sektörü gibi müzik ve eğlence sektörü de bu sancılı sürecin ardından dijital dünyaya bir adım atarak yeni bir çağı başlattı.

EVRENİN EN KALABALIK KONSERLERİ

Aslında ilk olarak Battle Royal türünde bir oyun olarak piyasaya giren ancak sonrasında servislerini genişleten Fortnite şirketi, 2019 yılında dünyaca ünlü DJ Marshmello ile bir konser düzenlendi. Bu konser Fortnite evreninde gerçekleşen ve dinleyicilerin yalnızca online avatarları ile katılım sağlayabileceği ve Marshmello’nun da şovunu avatarıyla gerçekleştirdiği bir konserdi ve yaklaşık 11 milyon kişi konseri canlı olarak takip etti. Bu ilgi ile birlikte kısa bir süre sonra aynı platformda Amerikalı Hip Hop sanatçısı Travis Scott bu kez çok daha büyük çaplı ve ses getiren bir konser gerçekleştirdi. 9 dakikadan oluşan konseri platform içerisinden 45 Milyon, Youtube ve Twitch gibi platformlardan 120 Milyondan fazla kişi canlı olarak takip etti. Ayrıca platform üzerinden konseri takip edenler sanatçı ile doğrudan etkileşime geçerek fiziksel bir konserde deneyimleme şansı bulamayacakları fırsatları yaşadı. Bu konserin sanatçıya kazandırdığı ücret ise 20 Milyon Doları buldu. Sanatçının bu etkinlikten kısa süre sonra başlattığı dünya turnesinde gösteri başına 1 Milyon Dolardan az kazandığı düşünülürse bu online etkinlik hem organizatörler hem sanatçı hem de seyirciler için çok daha makul ve kazançlı bir fırsat haline geldi. İzleyicilere sanatçıyla doğrudan etkileşim şanslarının verilmesinin yanı sıra fiziksel sınırların olmadığı bu etkinliklerde fiziksel dünyada görmelerinin neredeyse imkansız olduğu sahne şovları sunuldu. Üstelik bu deneyime biletler için fahiş fiyatlar ödemeden, evlerinin konforunda dahil oldular. Elbette bu avantaj katılım sayısına önemli miktarda etki etti ve bu yüksek katılım markalar için de efektif bir reklam alanı yarattı ve dünyaca pek çok ünlü marka da bu etkinliklere firma kimlikleri ile katılım sağladı.

Dünyaca ünlü ödül organizasyonu Brit Awards’ın bu seneki partisi bir metaverse evreni içerisinde düzenlendi.

SANAT VE EĞLENCE HER YÖNÜYLE METAVERSE EVRENLERİNDE!

Metaverse evrenlerinin eğlence sektörü ile ilişkisi konserler ile de sınırlı kalmadı ve pek çok ünlü isim bu evrenlerde kişisel partilerini vermeye başladı. Bu partiler sayesinde insanlar hayran oldukları ünlüler ile aynı ortamda ortak bir deneyim yaşama şansı elde etti ve bu da hem ünlü isimler hem de hayranları için çok değerli bir deneyim ortamı yarattı. Bu ilgi çekici deneyim markaların ve kurumların da ilgisini çekti ve 2022 yılında dünyaca ünlü Brit Awards ödül töreninin partisi de yine Roblox adındaki farklı bir metaverse evreninde gerçekleştirildi.

Süreç boyunca gerçekleştirilen başarılı etkinlikler bireylerin ve kurumların önyargılarını yıktıkça dijital evrende gerçekleştirilen etkinliklerin de çeşitleri arttı. Hatta sinema ve stand-up etkinlikleri de çeşitli biçimler halinde metaverse evrenlerine taşındı.

DİJİTAL KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİ: ARTLANTIS BY ATLAS SPACE

Elbette bu deneyimleri meta evrenlere taşıma sürecinde platformlara da büyük iş düşüyor. Kullanıcılara en efektif deneyimi sunmak konunun en önemli faktörü. Atlas Space evreni kullanıcılarına en çeşitli ve faydalı deneyimi sunma amacıyla sanatı dijitale taşıma yolunda önemli bir adıma imza attı ve adalardan oluşan evren konseptine ‘Artlantis’ adında bir ada tasarladı. Saran Group şirketlerinden Power Group’da Atlas Space evreniyle iş birliğine imza attı ve Radyo Kabini, Podcast Stüdyosu ve Cep Sahneler gibi pek çok alanını Artlantis adasına taşıdı. Böyle kullanıcılar Atlas Space evrenindeki Artlantis adasına geldiklerinde yalnızca sahne performanslarına değil sektöre dair pek çok farklı deneyime de şahit ve dahil olma şansı elde ediyor.

Önceki yazımızda Metaverse dünyalarının kullanıcılara vaatleri ve online akademi sektöründe meta dünyaların etkisini incelemiştik. Önümüzdeki haftalarda da ‘Meta Evrenlerde Ofis Yaşamı’ ve ‘Meta Fuayeler’ gibi konular işlenecektir. Tüm bu yazıları kaçırmamak adına Atlas Now Blog sayfasına abone olmayı unutmayın. Tüm sorularınız ve görüşleriniz için bizimle aşağıda bulabileceğiniz sosyal medya hesaplarımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Atlas.space

Daha Fazlası İçin…

Instagram

Twitter

Linkedin

--

--